Ohje maailman parhaaseen mustikkapiirakkaan

Mustikkapiirakka on yksi perinteisimmistä suomalaisista jälkiruoasta – ja ehkä yksi suosituimmista myös, mikä ei ole ihme, niin hyvää se on. Varsinkin jos tarjolla on vasta poimittuja, tuoreita mustikoita. Mustikkapiiras on siis erityisesti loppukesän ja alkusyksyn herkku. Mustikkapiiraita on monia erilaisia ja jokainen varmasti sanoo, että oma isoäiti tekee parhaan piirakan salaisella reseptillään.

Salaisuutena mehevä pohja ja tuoreet mustikat

Perinteinen suomalainen mustikkapiirakka tehdään muropohjaan ja siihen käytetään paljon laadukasta kotimaista voita – se ei ole laihduttajan jälkiruoka, mutta herkullista se on. Pohjan on tarkoitus olla jossain pehmeän ja sopivasti murenevan välillä. Mustikkapiiraan voi leipoa myös vegaanisena, jolloin kananmuna jätetään pois ja voi vaihdetaan kasvipohjaiseen margariiniin. Sen täytteeseen tulee tuoreiden mustikoiden lisäksi kermaviiliä, joka tekee siitä tyypillisen suomalaisen, hieman happaman mustikkapiirakan.

Älä paista piirasta liikaa

Miten täydellisen mustikkapiiraan valmistamisessa onnistutaan? Hyvien raaka-aineiden lisäksi tärkeää on oikea paistolämpötila ja paistoaika. Uunin tulisi olla noin 200 celsius-astetta ja piirasta tulee paistaa noin 25-30 minuuttia. Viimeiset minuutit piirasta tulee vahtia erityisen tarkasti, ettet paista sitä liikaa. Liian pitkä paistoaika saattaa tehdä leipomuksesta kuivan – ja sitä emme halua!

Tässä itse hyväksi kokemani mustikkapiiraan resepti: Pohja: 100 g voita, 1 dl sokeria, 1 kananmuna, 1 dl grahamjauhoja, 1 3/4 dl vehnäjauhoja, 1 tl leivinjauhetta. Täyte: 4 1/2 dl mustikoita, 200 g eli yksi paketillinen kermaviiliä (myös creme fraiche käy), 1 kananmuna (tämä ei ole välttämätön), 1 tl vaniljasokeria. Tällä reseptillä olen aina onnistunut!

Parasta nautittuna ystävien kanssa

Leipominen on hauskaa ja syöminen vielä hauskempaa – mutta parasta se on ystävien seurassa. Jutussani, jossa esittelin parhaita paikkoja syödä aasialaista ruokaa, kerroin myös ystävistäni. Nämä kaverini ovat parasta seuraa uusien ravintoloiden ja uusien reseptien kokeilussa. Jos leivon, kutsun heidät aina kylään. Perinteiseen suomalaiseen tyyliin keitämme leipomusten kanssa ison pannullisen kahvia.

Harjoitus tekee mestarin

Tuntuuko leipominen vaikealta? Tuleeko kakuista murenevia ja muffinit palavat pohjaan? Ei huolta, voin kokemuksen syvällä rintaäänellä sanoa, että harjoitus tekee tässäkin asiassa mestarin. Kun tiettyä reseptiä on kokeillut tarpeeksi monta kertaa, alkaa se sujua. Kokemuksen kautta oppii myös mikä reseptissä toimii ja mitä voisi ehkä muuttaa. Epäonnistumiset saattavat johtaa leipomisoivalluksiin!

admin / 22 januari, 2018 / Okategoriserade